Dalslia overtar når Oppdal svikter

Dalslia skitrekk er lite, men populært. Her fra et tidligere arrangement. (Foto: Dagrun Vasli)

For første gang på over 20 år krevde Oppdal skisenter i år betaling for å slippe kommunens skoleelever til i alpinbakkene på den årlige skoleskidagen. Dermed ble det langrennsskidag i stedet. Men nå slipper elevene til i alpinbakken likevel. I Dalslia skitrekk i Storlidalen.

Gratis i Dalslia

Begge oppdalsavisene, OPP og Opdalingen, har nå publisert oppslag om at elevene som ikke fikk noen skoleskidag i Oppdal skisenter, er invitert til Dalslia i stedet. Her kan de kjøre på ski helt gratis i Dalslia skitrekk.

Riktignok er alpinanlegget i Storlidalen såpass lite at tallet på skidag-deltakere må begrenses til rundt 40 om dagen. Til gjengjeld vil arrangementet bli spredt utover flere dager i uke 12 og 13.

Dagrun Vasli, som er daglig leder for skitrekket i Dalslia, sier til avisen OPP at de som driver Dalslia, så på situasjonen som en utfordring – og at de bestemte seg for å ta utfordringen.

Over 30 år

Ingen som ferdes i Storlidalen har vel kunnet unngå å legge merke til Dalslia Skitrekk, som ligger omtrent midtveis mellom Lønset og Storli. Skitrekket tiltrekker seg gjester både blant de fastboende og fra hyttefolket i Storlidalen.

Dalslia skitrekk er et kjent landemerke midtveis mellom Lønset og Storlia. Arkivfoto fra 2008. (Foto: Toralv Østvang)

Der nå over 30 år siden det lille alpinanlegget ble etablert, takket være samarbeid mellom et antall grunneiere og beboere i området, skrev vi i en reportasje om Dalslia skitrekk her på Storlidalen.no i februar i fjor.

Nå har skitrekket 12-13 aksjeeiere, og det er en ny generasjon som er i ferd med å overta etter dem som var med på å stifte anlegget.

Dagrun Vasli, som bor på en gard ved Ångardsvatnet, er altså daglig leder for skitrekket.

– Egentlig en ganske lett jobb. Jeg dirigerer alle karene til å jobbe. De hører godt etter, og det er en enkel jobb å kalle ut karene til oppdrag i skitrekket, sier hun til Storlidalen.no.

I påsken i 2010 måtte de i all hast rykke ut og reparere tauet som drar skiløperne oppover bakken. Det var utslitt etter å ha vært brukt i mange år. I 2011 var tiden derfor moden for å få nytt tau på plass, en investering på flere titusener kroner.

I en reportasje vi brakte på disse sider om Dalslia Skitrekk for fire år siden, fremgikk det at det lille skitrekket i Storlidalen hadde greid seg gjennom en mannsalder uten tap.

– Vi har drevet såpass bra at vi klarer investeringen i nytt tau, selv om det er kostbart, sier Dagrun Vasli.

Skitrekket blir kontrollert av Det norske Veritas hvert år.

Ifølge Dagrun Vasli er det folk i alle aldre som kommer for å kjøre i Dalslia Skitrekk – barn, ungdom og voksne. Blant hyttefolket er det ikke uvanlig at de unge fraktes til skitrekket tidlig på dagen, og så kjører de voksne tilbake til hytta og tar seg en skitur i fjellet før de henter ungdommene igjen i Dalslia utpå ettermiddagen. Et alternativ er at noen i familien kan gå skitur i løypene i dalen med utgangspunkt i Dalslia, mens de andre står på ski i skitrekket. Det går skiløype fra Dalslia helt ned til Lønset.

Nøkkelord: ×

Comments are closed.