Kjekt med radio via internett på hytta i Storlidalen

KJEKT PÅ HYTTA: Amadeus ADIBTW14 i sitt rette miljø. Radioen kan fjernstyres fra mobil eller nettbrett. (Alle foto: Toralv Østvang)
KJEKT PÅ HYTTA: Amadeus ADIBTW14 i sitt rette miljø. Radioen kan fjernstyres fra mobil eller nettbrett. (Alle foto: Toralv Østvang)

Mange klager over dårlige radioforhold i hytteområdene innerst i Storlidalen. Radio via internett er løsningen – for noen. Vi har prøvd.

Under besøket vårt på hytta i Storlidalen sent på høsten i fjor hadde vi for første gang med en internettradio. Vi erfarte svært gode mottaksforhold via internett, mens det var helt dødt på DAB og DAB+.

FM-mottaksforholdene var også håpløse inne i hytta vår, som ligger lavt i terrenget ved Storlidalsvegen. Om jeg ikke husker feil – jeg får ikke sjekket dette nå, siden jeg bor langt fra Storlidalen – går det greit å få inn en eller to av NRKs radiokanaler på FM-bilradioen når man kjører bil innover Storlidalen. Men på hytta vår var det altså håpløst både med DAB og FM.

Internettradio, derimot, var en helt annen sak, ettersom vi er blant de heldige som har tilgang til trådløst fastnett via Vitnett.

Ettersom Telenor nå har oppgradert mobilmasta i Storlia til 4G, betyr det også at en del hyttefolk nå kan få inn internettradio den veien.

Siden radiotemaet har vært oppe til debatt på Facebook-siden Hytteeiere i Storlidalen, tyder det på at det er en viss interesse for radiomulighetene i hytteområdet vårt. Derfor tok jeg med en kombinert internett/DAB/DAB+/FM-radio som jeg hadde inne til test, på hytta før jul og sjekket forholdene.

Langt til nærmeste DAB-sender

Det stemmer som det ble nevnt på Facebook-siden i november at Storlidalen ligger i radioskyggen for DAB, det nye digitale radionettet som skal erstatte FM-nettet. Både hos Radio.no og hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM – tidligere Post- og Teletilsynet) er det dekningskart som viser hvordan forholdene er.

Da jeg søkte hos Radio.no på postnummeret til Lønset, kom det opp en melding om at DAB er under utbygging i området, men jeg fant ingen detaljer om utbyggingstakten.

Jeg sjekket også  Finnsenderen.no, en søketjeneste som er tilgjengelig hos NKOM.

De nærmeste DAB-senderne jeg har greid å finne på Finnsenderen.no, ligger i nærheten av Lønset, ved Gjelbekken på den andre siden av Driva. I området er det også en FM-sender.

Dette forklarer vel hvorfor det ikke er DAB-dekning i det hele tatt innerst i Storlidalen.

DAB: Den innerste delen av Storlidalen er bokstavelig talt en hvit flekk på kartet når det gjelder DAB-radio. (Ill.: Dekningskart hos Radio.no)
DAB: Den innerste delen av Storlidalen er bokstavelig talt en hvit flekk på kartet når det gjelder DAB-radio. (Ill.: Dekningskart hos Radio.no)

Det ligger også en FM-sender ved Stenboeng/Dala, men ifølge Finnsenderen.no ingen DAB-sender.

En del av dagens portable DAB-radioer byr altså på muligheter til å ta inn radiosignal på annen måte enn via DAB. I tillegg til å bruke det analoge FM-nettet har en del radioer også mulighet til å ta inn radio via internett.

Både DAB og internett byr altså på mulighet for å ta inn digitale radiosignaler, men distribusjonen er forskjellig. DAB-radiosignaler sendes via radiosendere i tilknytning til det utbygde radionettverket, mens signalene for internettradio – ikke overraskende – går via internett. En vanlig DAB-radio kan altså ikke ta inn internett-radio.

Med Amadeus på hytta

På vårt siste hyttebesøk prøvde vi Amadeus AD4IBTW14, en ny kombinert internett-, DAB-, DAB+- og FM-radio.

Det er Ekspert-kjeden som har lansert denne lille radioen, som både kan brukes til å lytte på FM-radiostasjoner, DAB- og DAB+-stasjoner samt radio via internett.

Amadeus-radioen kan dessuten brukes til musikkavspilling fra en pc i nærheten, og via internett får man også inn utallige podcaster.

Den 2,4-tommers store lcd-skjermen foran på radioen kan foruten modus og klokke vise tekst og bilder som begynner å ledsage mange radiosendinger, blant annet mange av DAB-sendingene fra NRK. Kjekt når man lytter til musikk som strømmes live uten programleder som forteller hvem som spiller nå. Lytter man for eksempel til NRK Jazz, vises vekselvis informasjon om låten som spilles nå og neste låt.

BETJENINGEN: Greie betjeningsknapper foran på radioen.
BETJENINGEN: Greie betjeningsknapper foran på radioen.

Blant radiostasjoner som støtter RadioVIS-standarden finner vi P4, som i tillegg til programinfo gjerne legger ut små «lysbilder» med korte nyhetstekster, værinformasjon og så videre.

Radio fra hele verden

Radiolytting er ferd med å anta nye former. For eksempel kan vi finne internett-sider med link til utallige radiokanaler verden rundt – eksempler er lytte.no og listenlive.eu. Så hvorfor ikke bare bruke pc-en, nettbrettet eller mobilen til å høre på internettradio direkte fra disse enhetene?

Det kan man jo godt gjøre, men det har jo sine ulemper. En pc har man gjerne plassert et fast sted, gjerne et annet sted enn stua. Selv om jeg har med meg bærbar pc på hytta, er den som regel plassert på det lille hjemmekontoret jeg har innredet i et hjørne på et av soverommene. Og hvis man ikke rigger opp med ekstern høyttaler, blir lyden fra pc, nettbrett og mobil ganske spinkel og usmakelig. Dessuten hender det jo at mobilens eier ønsker å ta seg en spasertur og tar med seg mobilen i lomma – og dermed stopper jo radiolyttingen for de andre i hytta.

En radio, selv en liten DAB/internett-radio, har mye bedre lyd, og er dessuten mye mer et møbel som egner seg for en fast plass i stua eller på kjøkkenet.

Vi tok altså Amadeus ADIBTW14 med på hytta, selv om vi ikke har fått DAB-dekning der ennå og hvor det er dårlige FM-mottaksforhold. Men ettersom vi har fått raskt bredbånd på hytta – trådløst fastnett via Vitnett-masta ved enden av Ångardsvatnet – bød det ikke på problemer å få inn gode radiosendinger via Amadeus-radioen.

BAKSIDEN: Antenne og kontaktpunkter for strøm og lyd inn og ut.
BAKSIDEN: Antenne og kontaktpunkter for strøm og lyd inn og ut.

På internett snakker vi om utrolig mange radiostasjoner. I oversikten på skjermen på Amadeus-radioen starter man gjerne med å bla seg til det kontinentet man ønsker å lete på, og derfra videre til ønsket region og sjanger, for eksempel Nord-Amerika > USA > New York > Smooth Jazz.

Naturligvis får man også inn et stort antall norske stasjoner, inkludert en rekke NRK-kanaler, P4, Radio Norge og så videre via internett.

Oppstart og tilpassing

Når man starter Amadus ADIBTW14 første gang, får man spørsmål på lcd-skjermen om man ønsker å fortsette oppsettet. Det første man må finne ut av selv, for det står ikke i den ellers ganske grundige håndboka, er hvordan man betjener knapper og betjeningshjul. Man navigerer for eksempel mellom JA og NEI ved å vri på det store hjulet foran på radioen og trykker hjulet inn for å aktivere valget man har gjort.

Oppsettprosedyren gir blant annet mulighet til å velge norsk som skjermspråk, velge mellom 12- og 24-timersvisning, om autooppdatering skal skje fra DAB, FM eller internett, innstilling av tidssone, om DST skal være av eller på (men hva i all verden er DST? Det står det ingenting om. Aha, Daylight Saving Time – burde det ikke ha stått noe annet når man har valgt norsk som språk?) Man blir også spurt om valg av wlan-region, og eneste svarmulighet her er «Meste av Europa».

Radioen søker selv opp trådløse nettverk. Under testen på hytta var det enkelt, det var bare ett å finne. Dessuten var ruteren utstyrt med WPS-knapp for automatisk tilkobling av enheter, som radioen støtter.

For hytteeiere som har fått trådløst fastnett, er det altså svært enkelt å få «internett-radioen» på lufta.

De som har internett via Telenors 4G-oppdaterte mast i Storlia (og forhåpentlig også via NetCom fra samme mast om ikke så lenge), må bruke en mobil bredbåndsruter til å sette opp trådløst nett i hytta.

Eller de kan gjøre som jeg har gjort med hell hjemme, men vel å merke ikke rukket å prøve på hytta ennå: opprette delt nett fra et nettbrett eller en smarttelefon. Det fungerer greit, men innebærer jo ulempen vi nettopp var innom – om at hvis eieren av den mobile enheten tar den med seg ut, stopper internett-radioforbindelsen.

Nettbrettet eller smartmobilen vil normalt fortsette å gi tilgang til det delte nettverket også når den går i dvale, men nettdeling trekker en del strøm, så det er lurt å la nettbrettet eller mobilen være tilkoblet ladekabelen når man bruker den som nettverksruter.

Lyden

Amadeus ADIBTW14 er ikke akkurat noe hjemmekinoanlegg, med sin lille fem watts-monohøyttaler. Men til husbruk er lyden absolutt god nok, i hvert til vanlig radiolytting og til spilling av litt dempet bakgrunnsmusikk.

Radioen har equalizer med åtte innstillinger som gjør forholdsvis moderate tilpassinger av lyden.

Ønsker man bedre lydkvalitet og stereolyd, kan man koble radioen til sitt lydanlegg via vanlig linjeutgang, som også kan brukes til hodetelefon. Det er også linjeinngang på baksiden.

App for iOS og Android

Det følger med en liten fjernkontroll til radioen, men vi ble mer begeistret for appen som radioen kan styres ned. Appen kan lastes ned gratis og finnes både for iOS og Android.

SKJERMEN: Lcd-skjermen på radioen er på 2,4 tommer.
SKJERMEN: Lcd-skjermen på radioen er på 2,4 tommer.

Den viser hvilken radiostasjon som er aktiv og for eksempel hvilken musikklåt som spilles nå, den kan brukes til å justere lydnivå og equalizer-innstilling, til å velge modus (internett, DAB og så videre), til å søke etter radiostasjoner, til å velge stasjoner fra forhåndsvalglisten som man har opprettet, til å slå av og på RadioVIS-funksjonen og så videre.

Prisen

Amadeus ADIBTW14 har en veiledende pris på cirka 1800 kroner. Radioer i denne sjangeren ser ut til å koste fra snaut 1000 kroner til godt over 2000 kroner, så Amadeus-radioen ligger dermed opp mot det øvre sjiktet. Etter min mening er prisen grei i forhold til hva man får for pengene.

Plastkabinettet har en slags trestruktur og kan vel betegnes som moderat stilig. Radioen fås i sort eller hvitt. Vekten er 1098 gram.

Anbefales.

Mer informasjon her.

Nøkkelord: ×

Comments are closed.