Nå er Telenor klar med 4G innerst i Storlidalen

4G-HASTIGHET: Endelig kunne vi måle god 4G-hastighet ute på hytteverandaen i Storlidalen. (Foto: Toralv Østvang)
4G-HASTIGHET: Endelig kunne vi måle god 4G-hastighet ute på hytteverandaen i Storlidalen. (Foto: Toralv Østvang)

Telenors førjulsgave til hyttefolk og fastboende innerst i Storlidalen er levert: 4G-mobilhastighet fra masten i Storlia.

I helga kunne vi glede oss over at det nå endelig er 3G- og 4G-hastighet på mobilnettet innerst i Storlidalen.

I skrivende stund ser det riktignok ut til at det bare er Telenors abonnenter som kan gjøre seg nytte av det oppgraderte mobilnettet – i tillegg til abonnenter hos mobilleverandører som benytter seg av Telenors nett.

Men NetCom har tidligere opplyst at selskapet har forberedt sin «del» av mobilmasten for 3G/4G-oppgradering, så det er all grunn til å tro at også NetCom-abonnentene får glede av 3G/4G-hastighet ganske snart.

Vi vet ikke nøyaktig når Telenor «skrudde på» 4G innerst i Storlidalen. Under langhelg-besøk på hytta denne helga hørte vi rykter om at noen av hyttenaboene hadde begynt å få inn 4G på sine mobiltelefoner, men dette var naboer med Telenor-abonnement. På våre NetCom-telefoner var det fortsatt bare den begredelige E-en på skjermen – E for Edge- eller 2G-hastighet.

Vi hadde imidlertid med oss et iPad-nettbrett med simkort fra Telenor, og ganske riktig, her dukket Telenors 4G-symbol opp da vi skrudde på nettbrettet.

Variable hastigheter

Utover søndagen kjørte vi en rekke hastighetstester med Ookla Speedtest-appen og registrerte gode om enn ganske variable testresultater.

På det beste fikk vi nedlastingshastigheter på over 20 megabit per sekund (Mbps), mens opplastingshastigheten var noe mer beskjeden, gjerne på 4-5 Mbps.

Men vi opplevde også at nedlastingshastigheten falt ned til 3-4 Mbps, mens opplastingshastigheten krøp til under 1 Mbps.

Dette er variasjoner man må regne med. I tider med lite trafikk kan man altså regne med høy overføringshastighet. Det gjenstår å se hvordan nettet vil oppføre seg når det blir folksomt på hyttene i vinterferien og påsken. Dette får vi kanskje en forsmak på i romjula?

Og – bare for sammenligningens skyld – for NetCom-abonnenter er det i skrivende stund like begredelige hastigheter som før. Vi målte nedlastingshastighet på 0,19 Mbps og opplastingshastighet på 0,06 Mbps. Vi håper NetCom gjennomfører oppgraderingen sin så fort som mulig.

For ordens skyld nevner vi at alle målingene er gjort på en hytte som ligger cirka 250 meter fra mobilmasten i Storlia.

Videokonferanse

Hva kan man bruke den økte netthastigheten til? Vel, for det første blir jo all surfing på internett utrolig mye bedre enn før. Til tider har det jo vært så å si umulig å komme «på lufta» innerst i Storlidalen.

Vi prøvde også noe annet som har vært umulig tidligere: Videokonferanse. Vi hadde en vellykket webkonferanse med barn og barnebarn i Nederland. Ingen problemer i det hele tatt, det var som om vi kommuniserte med noen i rommet ved siden av.

I tillegg fant vi ut at det ikke var noe problem å se film via Netflix-tjenesten. Å se film via mobilnettet betyr imidlertid at man ganske fort bruker opp datakvoten man har i abonnementet sitt. Dette er en type begrensning man ikke har med for eksempel trådløst fastnett av den typen Vitnett tilbyr.

For øvrig merket vi oss også at Telenor-tjenesten stadig vekslet mellom å signalisere 3G og 4G, uten at dette så ut til å ha noen praktisk betydning.

Nøkkelord: ×

2 Comments

  1. Avatar Morten Fredrik Hjorth says:

    Dette høres lovende ut for oss i hytter innafor Storli gard. Blir spennende å teste ut 1. januar når vi ankommer vakre Storlidalen.
    Ønsker alle et riktig spennende nytt år 🙂

  2. Fikk akkurat epost fra OneCall, som forteller at de nå skifter fra Telenor-dekning til Netcom-dekning.
    Der mistet de nok endel kunder…