Storlidalen.no – nå på nettbrett og mobil

OVERALT: Nå kan du lese nettsidene til Storli Hytteeierforening uansett hva slags datamaskin du bruker.
OVERALT: Nå kan du lese nettsidene til Storli Hytteeierforening uansett hva slags datamaskin du bruker.

Endelig fungerer nettstedet til Storli Hytteeierforening også på nettbrett og mobil. Så nå kan du sjekke løyperapporten uten fikling.

Storlidalen.no har gjennomgått drastiske forandringer. Det er ikke så mye som synes på overflaten, det vil si når man går inn på nettsidene til hytteeierforeningen fra sin pc.

Men hvis man benytter nettbrett eller mobiltelefon, er forandringene store.

I gamle dager, det vil si fram til et stykke ut i januar 2015, var nettsidene våre så å si uleselige på mobil og bare så vidt lesbare på nettbrett.

Nå har vi tatt i bruk ny webteknologi som gjør at nettsidene automatisk tilpasser seg den datamaskinen du leser nettsidene våre på – om det er pc, nettbrett eller smartmobil.

Viktig i Storlidalen

Grunnen til at vi synes det er viktig å presentere nettsidene til Storli Hytteeierforening slik at de også fungerer ordentlig på mobil og nettbrett, er at vi tror at mange flere har med seg et nettbrett eller en mobil enn en pc når de drar på hytta.

Når vi samtidig ser at ordentlige internett-muligheter kryper stadig nærmere, med flere enn før på trådløst fastnett fra Vitnett og trolig enda flere på mobilt 4G-bredbånd fra Telenor og forhåpentlig snart fra NetCom (samt fra de leverandørene som leier seg inn på Telenor og NetCom sine nett), er det viktig at hytteeierforeningen kan presentere nyheter og informasjon på den type datamaskiner som folk har med seg på hytta.

Og det tror vi først og fremst er mobil – og deretter nettbrett. Selv om vi vet at det er en del pc-er blant hyttefolket også.

Bakgrunnen

De fleste nettsteder av denne typen, det vil si nettsteder som fungerer litt som nettaviser og hvor det jevnlig legges inn nye artikler som dytter de gamle nedover, baserer seg på en eller annen webdesign-mal.

Facebook har overtatt for bildegalleriet, som er fjernet fra Storlidalen.no. Det er mye lettere og kjappere å legge ut bilder på Facebook-siden Hytteeiere i Storlidalen enn å lage bildevisning på Storlidalen.no. Her et ferskt eksempel fra Søren.sen.
Facebook har overtatt for bildegalleriet, som er fjernet fra Storlidalen.no. Folk synes det er mye lettere og kjappere å legge ut bilder på Facebook-siden Hytteeiere i Storlidalen enn å lage bildevisning på Storlidalen.no. Her et ferskt og flott eksempel fra Asgeir J. Sørensen.

Dette er forskjellig fra hvordan den første weben til hytteeierforeningen ble lagd fra starten i 2006. Da måtte hver eneste artikkel og hvert eneste bilde flyttes rundt manuelt når det var klart for å publisere en ny artikkel. Veldig tungvint og tidkrevende.

Men også den mal-baserte løsningen som vi skiftet til for noen år siden, hadde sine svakheter, selv om den gjorde publiseringsarbeidet mye lettere. Systemet lot oss bare publisere nettsidene med ett bestemt utseende, det vil si at sidene så like ut enten du så dem på en 27-tommers stor pc-skjerm eller en liten 3-4-tommers mobiltelefon-skjerm.

På mobilen ble altså nettsidene bare krympet ned til å komme inn på skjermen, og teksten var i praksis uleselig. For å kunne lese teksten måtte man begynne å fikle med alle disse fingerbevegelsene som smarttelefoner og nettbrett byr på, men som gjør at man hele tiden må justere utsnitt og forstørrelsesgrad for å få lest en hel artikkel.

Og tabeller som for eksempel løyperapporten her på Storlidalen.no var det nesten umulig å få oversikt over.

Automatisk tilpassing

Så skrur vi fram til januar 2015. Etter noen måneders leting etter bedre løsninger og eksperimentering med forskjellige design-maler tok vi skrittet fullt ut og la over til et nytt og moderne system.

I praksis bruker vi det samme produksjonssystemet som før, gratissystemet WordPress som er utviklet gjennom mange år i form av en global dugnad av utviklere og webentusiaster.

Men vi har skiftet til en ny designmal som inneholder vesentlige forbedringer når det gjelder systemets evne til å tilpasse visningen av nettsidene våre til henholdsvis pc, nettbrett og mobil.

Enkelt forklart fungerer systemet slik at når du på din pc, ditt nettbrett eller din mobil taster inn «www.storlidalen.no» i adressefeltet i nettleseren – eller klikker på bokmerket for Storlidalen som du sikkert har lagret – så svarer serveren hos firmaet som vi leier lagringsplass til nettstedet vårt med å sende et kjapt spørsmål tilbake til datamaskinen din.

Nettstedet vårt spør rett og slett datamaskinen din om den er en pc (eller Mac), et nettbrett eller en mobil. Og datamaskinen sender et kjapt svar tilbake, for eksempel at «Jeg er en mobil».

«OK», svarer serveren og sender deg en mobilutgave av nettsidene og artiklene våre.

Det foregår nok ikke helt slik i praksis, men prosessen er uansett lynrask og skjer uten at du som bruker merker noe til den.

Det sentrale her er at utsendelsen av den aktuelle websiden skjer på bakgrunn av et svar – av respons – fra den enheten som du leser nettsidene på. Faguttrykket for denne teknologien i forbindelse med nettsteder er da også nettopp «responsiv design».

Ny betjening

For deg som bruker av Storlidalen.no innebærer omleggingen noen små endringer i hvordan du manøvrerer deg rundt på nettsidene våre.

Slik ser bildevignetten for Storlidalen.no ut på en nettskjerm i breddeformat.
Slik ser bildevignetten for Storlidalen.no ut på en nettbrettskjerm i breddeformat.

Dette gjelder først og fremst når du går inn på Storlidalen.no på brett og mobil. På pc fungerer det meste som før.

Storlidalen.no har i alle år hatt utsikten innover mot Storsalen som blikkfang i vignetten øverst på nettsidene. Det er imidlertid grenser for hvor mye dette bildet kan krympes for å passe på en nettbrett- eller mobilskjerm. Bildevignetten blir derfor automatisk erstattet av en ren tekstvignett når skjermen blir smal nok.

På bildene kan du se hvordan vignetten ser ut når mitt iPad Air-nettbrett snus fra visning i breddeformat til visning på høykant.

Nedenfor ser du også et nytt symbol som dukker opp når sidetoppen forandres fra bilde- til tekstvignett.

Slik forandres sidevignetten når den presenteres på en smalere skjerm, her et nettbrett på høykant.
Slik forandres sidevignetten når den presenteres på en smalere skjerm, her et nettbrett på høykant.

For da er det ikke plass til menylinjen som man bruker for å manøvrere seg fra for eksempel forsiden til turtips-siden. For å få fram menyen på et lite nettbrett eller en mobil, må du klikke på symbolet øverst til venstre med tre vannrette streker. Så kommer menyvalgene fram på skjermen. Du kjenner det sikkert fra de store nettavisene.

Engelsk

Den observante leser vil se at det på enkelte steder henger igjen noen engelske ord og uttykk, og at datoformatet er på engelsk/amerikansk, ikke på norsk.

Klikk på menysymbolet med de tre vannrette strekene øverst til venstre, og menyvalget kommer tilsyne også på mobil og i små nettbrettvinduer.
Klikk på menysymbolet med de tre vannrette strekene øverst til venstre, og menyvalget kommer tilsyne også på mobil og i små nettbrettvinduer.

Vi ber om overbærenhet her. Nettsidene er basert på en engelsk-språklig designmal som ennå ikke er komplett oversatt til norsk.

Problemet er at vi må lete i hundrevis av linjer med datakode for å få fikset oversettelsen selv, og det tar litt mer tid enn vi har hatt til rådighet. Men vi fortsetter å jobbe med saken.

Samarbeid

Jeg vil også benytte anledningen til å takke for uvurderlig bistand i omleggingsarbeidet fra Kirsti – datter og konkurrent. Akkurat i dette prosjektet har det altså vist seg at nettavis-konkurrentene Dagbladet/DinSide og PC World har greid å samarbeide bra. Og takk for det.

Bedre oversikt

Til slutt nevner vi bare at for dem som fortsatt vil lese nettsidene våre på pc eller Mac, er det gjort noen endringer som har til hensikt å vise fram litt mer av innholdet på Storlidalen.no, ikke bare nyhetsforsiden. Nettstedet inneholder en del informasjon, for eksempel turtips, som tradisjonelt ikke har dukket opp på forsiden, men som det kan være nyttig å lese.

Den største utfordringen er naturligvis i fortsettelsen som det har vært før å sørge for at det blir mer å lese på disse nettsidene. Akkurat dét er avhengig av innsats og bidrag fra hytteeiere, hytteeierforeningens tillitsvalgte  og andre som ønsker å bidra med informasjon og synspunkter på disse websidene.

Hva med for eksempel tips til skismøring hver morgen i påskeuka? Noen som melder seg frivillig?

Nøkkelord: ×

Comments are closed.