Telenor med nytt 3G-løfte for Storlidalen

Hvis hyttene innerst i Storlidalen hadde vært plassert på Gråhaugen, hadde hytteeierne kunnet glede seg over full 4G-hastighet. (Foto: Toralv Østvang)
Hvis hyttene innerst i Storlidalen hadde vært plassert på Gråhaugen, hadde hytteeierne kunnet glede seg over full 4G-hastighet. (Foto: Toralv Østvang)

21. august blir det 3G-dekning innerst i Storlidalen, så sant Telenor denne gang holder løftet om oppgradering av masten ved Storligrenda.

Det er hytteeier Egil Niva i Storlidalen som har publisert gladmeldingen på Facebook-siden Hytteeiere i Storlidalen.

Niva er en av etter hvert mange hytteeiere innerst i Storlidalen som har vært i kontakt med Telenor og NetCom med spørsmål om når det egentlig blir 3G-hastighet på det mobile bredbåndet innerst i Storlidalen, der konsentrasjonen av hytter er størst.

Mobilnettet innerst i Storlidalen kom for øvrig på lufta igjen onsdag denne uka etter å ha blitt slått ut av lynet forrige lørdag.

Konkret dato

Det som er spesielt interessant med meldingen som Niva har mottatt fra Telenor, er at vi her for første gang har fått en konkret dato for når 3G blir «slått på» innerst i Storlidalen. Tidligere har det stort sett bare vært vage antydninger om når man kunne forvente å få oppgradert mobilnettet i området.

For eksempel skrev Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, i en Facebook-svarmelding til en av hytteeierne her på vårparten at «det er planlagt 3G på basestasjonen nord i Storlidalen før sommeren».

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor antydet 3G-hastighet innerst i Storlidalen «før sommeren» i denne Facebook-meldingen fra april.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor antydet 3G-hastighet innerst i Storlidalen «før sommeren» i denne Facebook-meldingen fra april.

Hyttefolk som har vært på ferie i Storlidalen i sommer, vet at det aldri kom noen 3G-hastighet innerst i Storlidalen «før sommeren».

Les også: Telenor lover 3G innerst i Storlidalen før sommeren

Også tidligere er det kommet mange vage løfter fra både Telenor og NetCom om snarlig 3G-hastighet innerst i Storlidalen, uten at løftene er blitt holdt.

Derimot har hyttefolket i Storlidalen forlengst observert – for eksempel under en kjapp shoppingtur til Lønset Handel – at det nå er blitt 4G-kapasitet på nettet i Dala/Stenboeng-området, altså midtveis inne i Storlidalen, og derfra nedover mot Lønset.

4G på Gråhaugen

Faktisk når signalene fra Dala-området langt innover i Storlidalen. Under en fjelltur oppover mot Gråhaugen i juli registrerte vi 4G-kapasitet på mobilen under en rast i den nederste delen av snaufjellet.

Dette er i samsvar med informasjonen på dekningskartene fra Telenor og NetCom. Disse viser at man har gode muligheter for å få inn 4G på sørsiden av Ångardsvatnet.

Men der hvor storparten av hyttene ligger, er det altså fortsatt EDGE/2G-hastighet.

NetCom er klar

I sin Facebook-melding om 3G innerst i Storlidalen fra 21. august skriver Egil Niva at han håper NetCom følger raskt etter.

Det er all grunn til å tro at NetCom vil være raskt på banen når Telenor har fått oppgradert masten innerst i Storlidalen til 3G-kapasitet. Allerede i fjor opplyste NetCom til Storlidalen.no at alle tekniske forberedelser til 3G-oppdatering av masten innerst i Storlidalen var utført fra NetComs side.

Det som NetCom ventet på den gangen, var at Telenor skulle legge en kabel frem til den delte NetCom/Telenor-masten for å sikre god kapasitet på det nye 3G-nettet, het det i meldingen fra NetComs presseavdeling til undertegnede.

Fiber eller speiling?

Her er vi trolig ved stridens kjerne. For å få god kapasitet på 3G/4G-nettet, er man nødt til å legge fiberkabel til basestasjonene. Men dette er dyrt.

Telenors dekningsdirektør uttalte følgende til nettstedet Telecom Revy i januar:

– Det er fiberframføring til avsidesliggende basestasjoner som er utfordringen. Det koster mer enn vi noen gang kan regne hjem på driften, sa Bjørn Amundsen til Telecom Revy.

Les også: NetCom-revolusjonen kan hjelpe Storlidalen

I NetCom-svaret til Storlidalen.no i fjor fremgikk det altså at NetCom forlengst har forberedt «sin del» av masten innerst i Storlidalen til 3G-hastighet, men at man var avhengig av at Telenor besørget den nødvendige fiberkabel-gravingen for 3G kunne aktiveres.

Subsidiært var NetCom klar for en løsning basert på speiling av signalene, altså uten bruk av fiberkabel. Dette ville kunne gi 3G-hastighet, men uten den optimale trafikk-kapasiteten som en kabel frem til masten kan by på, het det.

Tregt med mange brukere

I klartekst betyr dette at en løsning basert på trådløs speiling av signalene fra én mast til en annen, vil gi rimelig rask internett-forbindelse når det er et moderat antall brukere koblet opp samtidig, men når mange er tilkoblet samtidig, er det fare for at hastigheten synker en del.

Uten at vi har fått det bekreftet fra Telenor ennå, ser det nå ut til at det er dette som er i ferd med å skje – altså at Telenor satser på signalspeiling via master i stedet for dyr fiberkabel-graving.

På vårparten søkte Telenor om tillatelse fra Oppdal kommune (bygningsrådet) om å få forlenge masten ved Vasli fra 12 til 18 meter. Søknaden er innvilget, men arbeidene med å forlenge masten er i skrivende stund ikke startet.

«Planlagt mastforlengelsen er nødvendig for å komme høyere opp med link antenne og få fri sikt», heter det i søknaden.

Dette kan innebære at det er den «subsidiære» mobile bredbåndsløsningen vi nå ser konturene av innerst i Storlidalen.

Det betyr at vi kanskje står overfor en løsning der internett-hastigheten vil være høy når det er få brukere oppkoblet samtidig, men at kapasiteten vil være dårligere når mange brukere er koblet opp samtidig, slik det typisk vil være i hytteområdet under jul- og nyttårsfeiring, i vinterferien og i påsken – og i noen grad i sommerferien.

Krysser fingrene

Vi krysser fingrene for at det blir en rask, effektiv og god internett-forbindelse vi får når Telenor åpner for 3G innerst i Storlidalen 21. august, etterfulgt av tilsvarende tilbud fra NecCom og leverandørenes samarbeidspartnere.

Etter all ventetiden som både hytteeiere og fastboende i området har hatt gjennom flere år, fortjener vi en god løsning på det som nordmenn flest i dag anser som en tjeneste alle skal ha tilgang til, enten de befinner seg hjemme eller på hytta.

Kommentar til oppslagsbildet: På grunn av sterkt sollys som gjorde skjermbildet uleselig på originalfotoet, er skjermbildet limt inn fra en skjermdump tatt på samme tid og sted som originalbildet. Bildet er altså manipulert, men kun av bildetekniske grunner, ikke for å jukse med innholdet. (tø)

 

 

 

 

Nøkkelord: ×

Comments are closed.