Unik kunstutstilling i Storlidalen

Siste helga i juli er siste sjanse til å besøk Turid Melby Bråtens utstilling på Naustløkkja. (Foto: Toralv Østvang)
Siste helga i juli er siste sjanse til å besøk Turid Melby Bråtens utstilling på Naustløkkja. (Foto: Toralv Østvang)

Kommende helg, 27.-28. juli, er siste sjanse til å besøke kunstutstillingen på Nausthaugen i Storlidalen.

– Det har vært flott å ha utstilling her, sier Turid Melby Bråten i en samtale med Storlidalen.no i Galleri Naustløkkja. – Den første helga kom det over 50 besøkende på utstillingen min.

Galleri Naustløkkja, som ligger på Nausthaugen like ved Ångardsbrua langt inne i Storlidalen, er navnet som uthuset til hytteeier Amund Grimstad ble tildelt da det tidligere i sommer fikk ny funksjon:

Grimstads hyttenabo Turid Melby Bråten «flyttet inn» i uthuset med 17 av sine store akrylmalerier og har holdt åpen utstilling hver helg nå i juli måned.

Utstillingen har vært en stor suksess, ifølge kunstneren, som i skrivende stund har fått solgt to av bildene sine der. Samtidig har hun høstet en masse hyggelige kommentarer fra de besøkende.

Siste sjanse til å se utstillingen blir altså førstkommende helg, lørdag 27. juli og søndag 28. juli. Begge dager er utstillingen åpen fra klokka 12 til klokka 15.

Unik maleteknikk

Turid Melby Bråten, som har sine røtter i Tingvold og er bosatt på Ålvundeid, har tegnet hele sitt liv. I 1995 begynte hun å lage akvareller etter å ha deltatt på et kurs i akvarellmaling – det som vi på skolen gjerne kalte maling med vannfarger.

Bygningen til venstre på bildet er uthuset til hytteeier Amund Grimstad i Storlidalen - og nå i sommer identisk med Galleri Naustløkkja. (Foto: Toralv Østvang)
Bygningen til venstre på bildet er uthuset til hytteeier Amund Grimstad i Storlidalen – og nå i sommer identisk med Galleri Naustløkkja. (Foto: Toralv Østvang)

Etter det er det blitt mange kurs i flere typer maleteknikk, og fra 1999 har hun drevet med salg av akvareller og akrylmalerier.

Utstillingen i Storlidalen er viet den sistnevnte teknikken. Historien bak dette er ganske spesiell:

For noen år siden bodde Turids familie i Qatar, et av emiratene på den arabiske halvøya. Turid hadde halv stilling på den norske skolen i Qatar og brukte ellers mye av tiden til å male. I løpet av tiden i Qatar skapte hun 60 store bilder – og resultatet ble senebetennelse. Derfor måtte hun skifte maleteknikk.

Nå maler hun ved å legge lerretet ned på gulvet, og så kaster hun maling utover lerretet. Deretter bruker hun verktøy som kullstift, spatel og rull – og sjelden vanlig pensel. Typisk for mange av bildene er at de er påført maling i mange lag, og at de også inneholder elementer som gir dem en utpreget 3D-struktur.

Resultatet er at mange av maleriene fra nyere tid er mer abstrakte enn de tidligere maleriene hennes. Men også malerier av ganske abstrakt karakter inneholder gjerne enkelte figurative elementer.

Til daglig arbeider Turid Melby Bråten i halv stilling som barne- og ungdomsarbeider ved Ålvundeid skole og SFO. Mye av resten av tiden går med til den kunstneriske virksomheten. Sammen med tre andre kunstnere er hun i full aktivitet på Malerhuset Ålvundeid.

– Mange forskjellige uttrykk

Om tilbakemeldingene som Turid Melby Bråten har fått i løpet av utstillingstiden i Storlidalen, sier hun selv at mange av dem går på at hun har veldig forskjellige uttrykk.

Ingen tvil om at det er kunstutstilling på Nausthaugen. (Foto: Toralv Østvang)
Ingen tvil om at det er kunstutstilling på Nausthaugen. (Foto: Toralv Østvang)

Blant bildende kunstnere er det ikke uvanlig at en del skaper varianter over tilnærmet samme motiv gjennom en årrekke. Men bildene som Turid Melby Bråten har stilt ut i Naustløkkja, inneholder et vidt spekter av motiver, fra figurative kystfugler via bilder inspirert av tanzanianske solnedganger og kvinner på jakt etter dagsjobb – med bakgrunn i et opphold nettopp nær kvinner i Tanzania en slik livssituasjon – til nonfigurative praktbilder som bare må oppleves.

– Jeg er jo egentlig en hobbymaler som maler det som faller meg inn, forklarer Turid Melby Bråten overfor Storlidalen.no.

Inspirert av Storlidalen?

På spørsmål om hyttetilværelsen i Storlidalen, som startet i 2006, har vært inspirasjonskilde til noen av hennes malerier, svarer Turid Melby Bråten diplomatisk at alle inntrykk inneholder en kime av inspirasjon.

Men samtidig er hun klar på at oppholdene på hytta ved Ångardsvatnet er ferie, ikke bare fra skolejobben, men også fra malevirksomheten. Den praktiske utfoldelsen av det kunstneriske arbeidet sitt ønsker Turid Melby Bråten å utøve hjemme på Ålvundeid.

Om det likevel finnes elementer av Storlidalen i bildene hennes, har du altså sjansen til å lete etter dem ved å besøke det nye galleriet ved Ångardsbrua den siste helgen i juli 2013.

Og på vegne av fastboende, hyttefolk og besøkende i Storlidalen i juli 2013 tillater undertegnede seg å ønske Turid Melby Bråten velkommen tilbake med nye utstillinger i Galleri Naustløkkja. Vi krysser fingrene for at verten, Amund Grimstad, er enig.

 

Comments are closed.