Gards- og slektshistorie for Oppdal

Historien om Lønset og Storlidalen – bind 1

Jeg kjøpte denne boken for noen år siden og vil anbefale denne til alle som har sitt hjerte i Storlidalen. Dette er bind 1 av 9 som beskriver ulike områder i og rundt Oppdal. Dere kan se mer om de andre bøkene her: Oppdal kommune

Jeg har tilbragt mye av mitt «fritidsliv» i Storlidalen sammen med mine foreldre og søster Hege – fra en gammel «Nidar-hytte» nederst ved Ångårdsvatnet, til campinghyttene på Bortistu, overnatting på Storli Gård og i det gamle hovedhuset i Bortistu – til «ny Nidarhytte» før mine foreldre bygde hytte selv i 1975.

Med dette har jeg selvfølgelig fulgt mye av utviklingen i dalen men å lese denne boken som går helt tilbake til år 600 gir meg et helt annet innblikk og ikke minst respekt for historien til alle de som har levd i dalen i generasjoner.

Kort sagt er dette en bygdebok som forteller historien om folkene og gårdene i dalen fra Lønset og inn til Storli. Boken starter med å beskrive at det er funnet spor fra steinalderen både ved Krokutbekken og på Jelhaugen – så det har vært mange her «før oss» for å si det mildt!

Ellers beskriver boken tida fra år 600 frem til år 2000 og man blir kjent med historiene til svært mange av gårdene i dalen – geografisk beskrevet fra Lønset og inn til Storli.

Jeg har som plan dette året og ha denne boken liggende i bilen slik at jeg kan lese om de ulike gårdene på mine turer inn og ut av dalen!

Kanskje jeg stopper og tar noen bilder eller går en tur på disse «historiske» områdene også?

Om du har blitt inspirert til å kjøpe boken kan du få denne på Norli på Oppdal – send bare mail til oppdal@norli.no så får du mer informasjon der – eller kanskje den kan lånes på et bibliotek: ISBN 82-7083-264-2.

God lesing om Lønset og Storlidalen! Kanskje vi kan arrangere en «historiekveld» i løpet av vinteren?

1 hendelser på “Gards- og slektshistorie for Oppdal”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *