Generasjonsskifte på Bortistu Gjestegard

Bortistu Gjestegard
OVERTAR: Linda Mai Helmersen Weiseth overtar Bortistu Gjestegard på nyåret, og fra mai overtar hun også driften av garden sammen med sin mann Rune Weiseth. (Foto: Toralv Østvang)

Etter årsskiftet blir det generasjonsskifte på Bortistu Gjestegard, og til våren overtar de nye eierne også driften av gjestegarden.

Linda Mai Helmersen Weiseth (40), datter til de nåværende eierne av Bortistu Gjestegard, overtar garden på nyåret.

Overtar driften til våren

Eierskiftet følges opp av endringer på driftssiden til våren. Da overtar Linda Mai og hennes ektemann Rune Weiseth (43) også ansvaret for den daglige driften av gjestegarden.

Nå er det Siri Mette og Steinar Furnes fra Oppdal som har ansvaret for den daglige driften av Bortistu Gjestegard. Det har de hatt siden 2011, da eierne av Bortistu Gjestegard, Inger Marie Storli Helmersen og Leif Helmersen, besluttet å trappe ned etter mange års arbeid med å omgjøre den gamle, ærverdige fjellgarden til en moderne gjestegard med alle fasiliteter.

Bortistu Gjestegard
GAMMELT OG NYTT: Nystoggo til venstre bak Linda Mai og Rune er den nyeste bygningen på Bortistu Gjestegard, i gammel og tradisjonell stil, men med alle moderne fasiliteter innvendig. (Foto: Toralv Østvang)

Det store prosjektet har blant annet inkludert ombygging av det gamle fjøset på garden til ei flott storstue og kurslokale innerst i Storlidalen og bygging av nytt gjestehus, Nystoggo, med bruraloft, stuer med kjøkken og flere soverom.

1. mai 2016 går den fem-årige driftskontrakten ut, og da ønsker Siri Mette og Steinar å konsentrere seg om egne prosjekter i Oppdal, blant annet med sitt eget selskap Kurs- og Kongresservice.

Sju års Bortistu-erfaring

Linda Mai er den ene av de tre døtrene til de nåværende eierne av Bortistu Gjestegard. Hun ble født da familien i en periode bodde på Støren, men er oppvokst i Bortistu.

Hennes utdannings- og yrkespraksis inkluderer sju års arbeid ved Bortistu Gjestegard i tiden før dagens driftsansvarlige overtok, så Linda Mai er godt forberedt til å overta både garden og gjestegardsvirksomheten sammen med Rune.

Ekteparet bor i dag i Trondheim, der Linda Mai i en en årrekke har arbeidet for Danske Bank.

Bortistu Gjestegard
FJØSET: Det tidligere fjøset på Bortistu Gjestegard har i en årrekke fungert som storstua innerst i Storlidalen. Linda Mai og Rune vil fortsatt ønske gjester velkommen til Fjøset og Bortistu. (Foto: Toralv Østvang)

Ektemannen Rune er fra Trondheim, er utdannet rørleggermester, har lang fartstid bak seg som konsulent i Trondheim kommune og arbeider nå som systemkonsulent for firmaet Powel. Bedriften leverer IT-løsninger til vann- og avløpsetatene i 300 norske kommuner.

Når familien flytter til Bortistu, blir det også en ny barnefamilie i Storlidalen og en aldri så liten vekst i elevtallet på skolen på Lønset, noe som sikkert er kjærkomment der.

Allerede i dag tilbringer familien Helmersen-Weiseth mye tid i Storlidalen, ettersom de for noen år siden bygde seg en hyggelig hytte på Bortistus hyttefelt på sørsiden av Storlidalsvegen.

Flytting til sommeren

Det blir en steg-for-steg-flytting til Storlidalen for det nye vertskapet på Bortistu Gjestegard. Overtakelsen av den daglige driften skjer altså fra 1. mai 2016, men barna skal få fortsette skolegangen i Trondheim ut skoleåret, så det kommer til å gå litt ut på sommeren før alle er på plass på heltid på Bortistu.

Foreldrene til Linda Mai, Inger Marie Storli Helmersen og Leif Helmersen, vil fortsatt bo på garden.

Veldrevet gjestegard

I en samtale med Storlidalen.no understreker Linda Mai og Rune at de overtar en veldrevet gjestegard og at hovedmålet er å opprettholde alle gode tradisjoner og den fine kulturhistorien som Bortistu Gjestegard har.

Bortistu Gjestegard
SLUTTER TIL VÅREN: Siri Mette og Steinar Furnes slutter som vertskap på Bortistu Gjestegard i mai og leverer fra seg en meget veldrevet gjestegard, ifølge Bortistus kommende eier. (Foto: Toralv Østvang)

– Vi setter stor pris på det arbeidet som Siri Mette og Steinar har nedlagt på Bortistu gjennom snart fem år, sier Linda Mai og fortsetter: – De har gjort en utmerket jobb både med selve driften av gjestegarden og med å videreutvikle Bortistu. De har fått mye nytt inn på menyen og har ikke minst lykkes med å få i gang forskjellige typer nye arrangementer, alt fra førjulskonserter til after ski-samling i påsken, toppturfestival og mye annet. De har rett og slett sørget for at det er blitt mer kulturaktivitet i Storlidalen.

Bortistu Gjestegard
ÆRVERDIG: Bortistu Gjestegard er en gammel og ærverdig fjellgard med enkelte bygningselementer datert helt tilbake til 1600-tallet. Linda Mai er vokst opp her og er på bildet ute og spaserer gjennom tunet med sin mann Rune. (Toralv Østvang)

Linda Mai og Rune ønsker altså å fortsette driften av Bortistu Gjestegard slik virksomheten er i dag. Samtidig bekrefter de overfor Storlidalen.no at det etter hvert også vil komme nye tiltak som vil utfylle opplevelsen av Bortistu Gjestegard og samtidig fremme Storlidalen som sådan. – Storlidalen er jo en perle, og når folk kommer til Bortistu, får de jo samtidig oppleve hvor flott selve Storlidalen er, sier Linda Mai. ­– Vi ønsker at Storlidalen skal være en del av det mangfoldet Oppdal som destinasjon har å by på.

Som sagt overtar Linda Mai og Rune den daglige driften av Bortistu Gjestegard i mai neste år.

Frem til da kan Bortistu Gjestegards mange trofaste gjester både utenbygds fra, blant de fastboende på Lønset og i Storlidalen og blant hyttefolket se frem til nok en vinter med mange muligheter for sammenkomster på gjestegarden, inkludert førjulskonserter og julebord, diverse sammenkomster i vinterferien og påsken og mye annet. I trygg forvissning om at tradisjonene vil bli behørig fulgt opp – og utvidet – i årene som kommer.

Bortistu Gjestegard
TRADISJONER OG NYSKAPING: Driften av Bortistu Gjestegard vil fortsette som før, men det kommer også nyheter som vil utvide opplevelsen av både gjestegarden og Storlidalen. (Foto: Toralv Østvang)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *