«Skottene» i Storlidalen»

Har dere sett «Skottene» til Dagrun Vasli på Ångården?

De fleste som har kjørt inn og ut av dalen de siste årene har vel lagt merke til de flotte dyrene som er ute ved gården til Dagrun Vasli ved enden av Ångårdsvatnet.

Store flotte dyr av rasen «Higland Cattle» – skotsk høylandsfe – som går ute sommer som vinter og trives godt med det.

Skottene i Strolidalen

Dagrun bestemte seg for å skaffe seg disse «hjelperne» i 2016 for å «rydde» kvister og kratt i området rundt gården. Hun har i dag 25 dyr – derav en avlsokse som må holdes adskilt fra resten og er stort sett inne i fjøset når han ikke skal sørge for flere avkom, og 8 mordyr som sørger for flere kalver til flokken. Det er kun kastrerte hanndyr som slaktes når de er ca. 2 år. Disse oppholder seg adskilt fra resten ved Sandøya der de spiser godt av utmarka – gode «storlidalskrydder» – til de kan slaktes.

Alle dyrene kontrolleres av strømhalsbånd som spiller en «melodi» når de nærmer seg grensa for sitt bevegelsesområde slik at de snur. Dyrene er ikke farlige – men de er tamme så det kan være de tenker at du kommer med en «godbit» de gjerne vil ha. Ellers spiser de også «rester» fra butikken til Odd Sliper på Lønset – de blir ikke foret med kraftfor.

Dagrun har selvfølgelig navn på alle dyrene sine; Selma, Hedda, Barbara og Oliver er noen av dem.

Ta en titt på Dagruns facebook-side der hun også legger ut når det er mulig å handle kjøtt og skinn: https://www.facebook.com/pg/storlidalenhighlandcattle/posts/ Der ser dere også noen fine videoer av dyrene sommer og vinter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *