Slik lager du nødplakat til påske

Nødplakat
RASK UTRYKNING: En nødplakat på hytta med oppdatert adresse og korrekte lengde- og breddegrader kan bidra til å få brakt et ambulansehelikopter raskere til korrekt landingsplass i Storlidalen. (Foto: Toralv Østvang.)

Hva er en nødplakat? Og er det noen vits i å lage en nødplakat til hytta nå før påske?

Svaret på det siste spørsmålet er ja. Som ansvarsbevisst hytteeier bør du sette av noen minutter i god tid før påske til å lage din egen nødplakat. Det er fort gjort – og gratis – via en nettjeneste som Kartverket har opprettet og driver i samarbeid med Hovedredningssentralene og nødetatene, inklusive Norsk Luftambulanse.

Og neste gang du kommer fram til hytta, bør noe av det første du gjør være å plassere nødplakaten på et egnet sted på hytta. Deretter bør dere ta en gjennomgang i familien eller med hyttegjestene om hvordan nødplakaten kan komme til hjelp.

Mer enn bare nødnumrene

En nødplakat er noe mer enn bare et A4-ark med nødnumrene 110, 112 og 113. Akkurat de numrene trenger vel de færreste av oss en plakat på veggen for å huske. En nødplakat inneholder gjerne et par ekstra informasjonsfelt som det kan være kjekt å ha: For eksempel en oversikt over hva slags hendelser og tilstander som tilsier at man bør ringe et av nødnumrene, i første rekke 113. Men den aller viktigste informasjonen på nødplakaten er  stedsinformasjonen.

Nødplakat
OPPDATERT TIPS: Her på nettstedet til Storli Hytteeierforening har tipset om nødplakat vært lagt ut flere ganger i årenes løp. Men etter omlegginger de siste årene er tipsartiklene forsvunnet. Dessuten er løsningene blitt endret i årenes løp. Derfor er tiden nå moden for å presentere en oppdatert tipsartikkel. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

Du tenker kanskje at det høres ut som overflødig informasjon å ha adressen til din egen hytte på en plakat på veggen? Alle vet vel adressen til sin egen hytte? Jo, men tenk deg at det er du selv som er blitt skadet eller er syk, kanskje med pustevansker eller sterke brystsmerter. Og at de du har med deg på hytta, ikke er familien, men for en gangs skyld kanskje isteden noen gode venner eller kolleger. Som aldri har måttet lære seg adressen til din hytte.

Husk også at det ikke er så mange år siden hyttene i Storlidalen fikk ny og dedikert gate- og vei-adresse. Kanskje har ikke alle i familien lært seg den nye adressen? Hyttefolket i Storlidalen hadde jo et ganske avslappet forhold til adressene tidligere. Før de nye gate- og vei-adressene kom, brukte man kanskje beskrivelser som «første hytte på venstre side etter at du har passert avkjørselen til Krokåtvegen» eller lignende når man skulle forklare veien til hytta for ankommende hyttegjester . Den eneste «ordentlige» adressen man forholdt seg til i Storlidalen tidligere, var den man brukte for å få levert posten i riktig postkasse på riktig postkassestativ. I mange år var for eksempel min families offisielle hytteadresse i Storlidalen «Postkassestativ C, 7342 Lønset», om jeg ikke husker feil. Men det er jo som regel ikke ved postkassen at pasienten skal hentes. 

Nødplakat
VELG SPRÅK: Nødplakaten fra Norsk Luftambulanse kan fås både på norsk og engelsk. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

Takket være nødplakaten kan man være trygg på at den som ringer nødetatene, enten det er behov for ambulanse, ambulansehelikopter, brannbil eller politi, er i stand til å oppgi riktig adresse. Ifølge Kartverket opplever nødetatene stadig vekk at folk som tar kontakt, ikke er i stand til å forklare godt nok hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette hvis de ringer fra en hytte, skriver Kartverket på sine nettsider. 

Også GPS-informasjon

Hjemme der man bor, som for de fleste enten vil være i en by eller i et tettsted, føler man seg vanligvis trygg på at nødetatene lett vil finne fram til boligadressen. Langt inne i en fjelldal som Storlidalen kan det imidlertid være mer aktuelt å sende et ambulansehelikopter heller enn en sykebil. AMK-sentralene, der 113-nødmeldingene tas i mot rundt omkring i landet, har tilgang til karttjenester som gjør at de ganske raskt kan finne fram til aktuelle landingssteder for helikopter basert på gateadressen til hytta som det ringes fra. Men man kan spare verdifulle sekunder og kanskje minutter hvis den som ringer, kan opplyse korrekte GPS-informasjon med lengde- og breddegrader allerede under telefonsamtalen.

Noen vil kanskje innvende at det er fort gjort å finne GPS-data ved hjelp av en GPS-app på mobiltelefonen. Men når man trenger mobilen som verst, kan den jo være tom for strøm eller blitt borte under en sofapute. En nødplakat på veggen er derimot alltid tilgjengelig.

Flere veier til Rom

Det er flere måter å skaffe seg en nødplakat på. For eksempel kan man starte med å gå til nettsidene til Kartverket eller isteden velge Norsk Luftambulanse. Prosedyrene er ganske like, men det er noen forskjeller i detaljene. Nødplakatene ser også litt forskjellige ut avhengig av leverandøren, men det koker ned til ganske små forskjeller. Siden det i alle tilfeller dreier seg om gratis-tjenester, nøyer jeg meg med å beskrive et par av fremgangsmåtene. Hvis noen mener det også er viktig å vurdere dem opp mot hverandre, overlater jeg den jobben til andre.

Først bare et kjapt tips: Velg riktig skrivemåte på adressene. Etter det jeg har erfart, fungerer for eksempel Storlidalsvegen og Krokåtvegen bra, mens jeg ikke fikk treff på Storlidalsveien og Krokåtveien.

Norsk Luftambulanse

Norsk Luftambulanse har gjemt forside-lenken sin til nødplakat-tjenesten til helt nederst på forsiden, så her er isteden direkte-lenken til tjenesten:

https://norskluftambulanse.no/nodplakat/

Der klikker du på «Lag nødplakat», og så er du i gang. Du får opp et norgeskart, men siden hyttene i Storlidalen nå har fått gate- og veiadresser, kan du benytte søkefeltet over kartet til å søke på adressen i stedet for å fomle rundt og lete i kartet. Før Storlidalen fikk dagens adressesystem, brukte vi gards- og bruksnummer isteden.

Nødplakat
I GLASS OG RAMME: I hvitt, rødt og litt blått vil nødplakaten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse neppe skjemme ut omgivelsen hvis den henges opp i glass og ramme på et passende sted i hytta. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

For å få en realistisk test valgte jeg å bruke den gamle hytteadressen vår. De som kjenner meg, vet at vi solgte hytta vår i Storlidalen for noen å siden, så våre gode venner Melanie og Koen, som kjøpte hytta og bor der nå, får ha meg tilgitt for at jeg har eksperimentert med akkurat denne adressen.

Uansett – når man har tastet inn en gyldig gate- eller veiadresse i Storlidalen, kommer det opp en bekreftelse med postnummer og poststed, som for Storlidalens vedkommende er 7342 Lønset. Deretter er det bare å klikke på tekstfeltet der det står «Lag nødplakat». Man får opp et nytt tekstfelt der man blir bedt om å navngi kartposisjonene sine – det kan for eksempel være bare «Hytta» eller adressen. I tillegg ber Norsk Luftambulanse om e-postadressen – nødvendig fordi selve nødplakat-filen oversendes via e-post. Man får også et valg om man ønsker å få tilsendt jevnlig informasjon om virksomheten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse, eller ikke. Selv om man sier nei takk, får man naturligvis likevel tilsendt nødplakaten. Når man har klikket på send-knappen, er det bare å åpne e-posten, hvor det nå skal ligge en ny melding fra Norsk Luftambulanse der man kan velge å laste ned nødplakaten på norsk eller engelsk.

Deretter er det bare å skrive ut plakaten. I utgangspunktet skrives den ut i A4-format. Den er helt OK som en sort/hvitt-utskrift – og mest diskret da – men siden den kanskje skal henge på veggen et sted der den er godt synlig, anbefaler jeg fargeutskrift. Siden den sikkert blir hengende der i årevis, bør man kanskje koste på seg glass og ramme. Og uansett om man velger en lett synlig eller mer diskret plasseringen, bør man gjøre hyttegjester oppmerksom på plakaten så fort som mulig etter ankomsten.

Kartverket

Velger man i stedet å benyttes seg av Kartverkets tjeneste for nødplakat, er dette adressen dit:

https://kartverket.no/til-lands/nodplakat

Der går man videre via tekstblokken «Gå til norgeskart.no for å lage nødplakat». Over norgeskartet som dukker opp, skriver man inn adressen i feltet merket «Søk i Norgeskart». Vips, så dukker det opp et kart over innerste Storlidalen, med hytta avmerket med rød pil. Man får opp noen valg der «Lag nødplakat» er ett av dem. Man må innom et felt for å bekrefte at adressen som er funnet, er den riktige. Husk å velge feltet «Ja» – før du gjør det, får du ikke startet nedlastingen. 

Nødplakat
MYE INFORMASJON: Slik ser nødplakaten til Kartverket ut. Den inneholder posisjonsdata i flere formater. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

Til forskjell fra Norsk Luftambulanse insisterer ikke Kartverket på å få sende deg nødplakaten med e-post, men laster isteden ned plakaten direkte til PC-en din. Dermed spares du også for markedsføringsframstøt som du får med Norsk Luftambulanses løsning.

Nødplakaten fra Kartverket inneholder dessuten litt mer posisjons-informasjon: Matrikkeladresse, altså gards- og bruksnummer, samt posisjonen også oppgitt som UTM-koordinater og i desimalgrader i tillegg til lengde- og breddegrader. Om det har noen praktisk betydning, vet jeg rett og slett ikke. Kanskje er det noen blant hyttefolket som har faglig kompetanse til å legge inn en kommentar om dette?

Nødplakat
SNART FERDIG: Slik ser det ut når man jobber i Kartverkets nødplakat-tjeneste. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

Tips til hytteeierforening

Jeg har lest et tips om at man også bør henge opp en nødplakat utendørs ved hytta, kanskje på ytterveggen, på en portstolpe eller på en trestamme. Poenget er at hvis noen kommer forbi og plutselig trenger nødhjelp, kan nødplakaten utendørs komme til nytte. Jeg tenkte at dette kunne formidles som et tips til Storli Hytteeierforening: Kanskje det kunne være en idé å henge opp nødplakater på postkassestativene som er satt opp på en del av parkeringsplassene i den innerste delen av Storlidalen? Med koordinatene til de forskjellige postkassestativene oppgitt på plakatene. Nødplakater som henges opp utendørs, bør vel fortrinnsvis utstyres enten med plastomslag eller med glass/plastglass og ramme til beskyttelse mot vær og vind? Eller noe mer miljøvennlig beskyttelse, hvis det er mulig.

Bare en idé.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *