I Storlidalen er det mange vann som egner seg for å fiske med stang. Her er nyttige tips om hva slags utstyr du trenger for at fiskingen skal bli morsom.
Vi har ikke hatt hytte i Storlidalen mer enn fire år, men som ivrig sportsfisker har jeg fått utforsket en del vann allerede.
Stang, ikke oter
Det som har slått meg er at de aller fleste jeg har sett fiske, har benyttet oter. De som synes det er artig å dra rundt med tykt snøre med en plankebit i enden, får bare fortsette med det, men jeg kan love at det å få på en fisk med stang ikke kan sammenlignes med det å dra inn en fisk med oter. Med fiskestang kjenner man fisken helt ned i tærne, og det er mye artigere! Man stiller også sterkere med hensyn til variert fiske, så muligheten for å få fisk er i mange tilfeller større ved å benytte stang.
Skal man investere i fiskeutstyr for første gang, kan man lett miste motet når man ser alt utstyret man kan velge i. Det er heller ikke noe problem å bruke et helt statsbudsjett til utstyr, for utvalget er enormt, både i nyttig og mer unyttig utstyr.
Første tips er å styre unna fiskeutstyr som selges på bensinstasjoner og butikker som Biltema. Dette utstyret holder som regel ikke mål og fisketuren kan fort bli en frustrerende opplevelse.
Gå til en sportsbutikk når du skal kjøpe utstyr, men vær naturligvis skeptisk til selgerne. Min erfaring er dessverre at mange selgere ikke har den helt store kunnskapen når det gjelder fiskeutstyr.
Det man trenger er fiskestang, snelle, snøre og «agn» – og kanskje en hov.
Karbonstang farlig i tordenvær
Fiskestenger lages i forskjellige materialer, men i dag er de fleste stenger laget av karbonfiber. Vær obs på at karbon leder strøm, så ikke fisk i tordenvær!
En slukstang på mellom 7 og 9 fot beregnet for vekt opp til cirka 15-20 gram er nok mest anvendelig til fjellfiske.
De fleste stenger er todelt, men det finnes også gode stenger som er både tre- og firedelt. Disse er enklere å ta med seg i sekken og er blitt like gode som todelte stenger.
Det finnes utrolig mange varianter av fiskesneller. Jeg vil anbefale en åpen haspelsnelle som tar mellom 120-180 meter med 0,20 mm snøre. Snørekapasiteten står på snellespolen. Velg også en snelle med god brems. Det finnes flere tester av både sneller og stenger på nettet som kan være greie å lese før man kjøper utstyr.
Det selges også mange fiskesett; stang, snelle og snøre i en pakke. Mange av disse kan være et bra kjøp.
Man får normalt det man betaler for – et vil si jo dyrere utstyr jo bedre. Men legger man i 1500-2000 kroner for utstyret, skal man normalt få et greit fiskeutstyr som varer i mange år (men det er ingen problem å svi av det mangedobbelte – uten at dette nødvendigvis gir mer fisk….).
Vær også obs på at sportsbutikkene har salg på fiseutstyr på våren og høsten, og her kan man gjøre gode kjøp.
Bruk tynt snøre
Når det gjelder fiskesnøre gjør mange den feilen at de fisker med for tykt snøre. Regelen er at jo tynnere snøre, jo lenger kaster man, og «agnet» beveger seg også ofte riktigere med tynt snøre. Jeg synes et snøre på 0,20 mm er det mest anvendelige for fjellfiske. Denne tykkelsen har normalt en bruddkapasitet på 3-4 kg og dette holder i massevis!
Så er det valg av «agn». Mark er nok ganske anvendelig, og da kan man enten fiske med dupp eller bunnsøkke. Jeg har ikke fisket med mark i Storlidalen, men har andre steder opplevd hysterisk godt fiske med mark og dupp.
Min erfaring er at små kroker fisker bedre enn store; størrelse 14-10 er etter min erfaring greie størrelser (jo høyere nummer, jo mindre krok – ganske logisk…). Og la marken henge mest mulig fritt på kroken.
Lett eller tung sluk?
Sluk, spinner og wobler er det jeg har brukt så langt i Storlidalen (i tillegg til fluefiske, men det kommer jeg ikke inn på her da det vil kreve en hel bok….).
Jo tyngre sluk, jo lenger kaster man, men ofte er mengden fisk omvendt proporsjonal med slukstørrelsen. Som en enkel tommelfingerregel er min erfaring at jo lenger ut i fiskesesongen man kommer, jo mindre sluk bør man bruke.
Fisker man rett etter at isen har gått, er slukvekter på 10-12 gram best. Lenger ut i sesongen, når vanntemperaturen begynner å nærme seg badbart, går jeg ned til sluker på 2-7 g. Så kan man gå opp i størrelse igjen når høstmørket begynner å sige inn.
Spinnere varierer fra 2-8 g, og her bruker jeg alle størrelser hele sesongen.
Wobler er en slags sluk som har form som en fisk og ofte har de en styreskje ved hodet. Disse er ofte ganske lette og jeg bruker dem stort sett ved dorging. Dorging med wobler kan være veldig effektivt, spesielt når man ønsker stor fisk.
Det finnes så mange varianter av sluk, spinnere og woblere at forvirringen fort kan bli total. Mine tips er som følger:
- Skarpe, gjerne selvlysende farger er best tidlig i sesongen
- Svart fungerer best ved kvelds- og nattfiske
- Ved sol og fint vær er gull og kobber best
- I overskyet vær fungerer sølv best
Men det er ingen fasitsvar på hva som fungerer best når, så man må være foreberedt på å prøve seg frem. I tillegg til været vil selve vannet også ha innvirkning på slukvalget. Mange av vannene i Storlidalen er veldig klare, og her har jeg best erfaring med matte sølvsluker. I vann med mudderbunn er kobberfargede sluk/ spinnere mitt førstevalg.
Når det gjelder type sluk er mine favoritter i Storlidalen Sølvkroken Spesial, Lillauren og Dirty Harry. Ved spinnerfiske havner jeg som regel på gode, gamle Droppen eller Panther Martin. Min favorittwobler er Rapal original.
Ikke bli frustrert!
Fjellfiske kan være frustrerende. Det er blikk still, fint vær og fisken vaker som besatt. Så kaster man ut en sluk – og vips er all fisken borte. Små, lette spinnere i duse farger kan da være løsningen.
Best fiske har jeg hatt når det er vind og gjerne lett regn. I enkelte vann har jeg under slike forhold fått fisk på nesten hvert eneste kast.
Størrelsen på fisken varierer mye i Storlidalen. I enkelte vann har jeg fått fisk på cirka 1 kg, men normalt er den mindre.
Kvaliteten på fisken er jevnt over meget bra. Jeg har ikke sett at det er noe minstemål på fisk man kan ta opp, men jeg pleier å sette ut igjen fisk mindre enn cirka 25 cm. Disse får vokse seg større – så kan man heller ta dem opp neste år.
Hvilke fiskevann er best?
Hvilke vann jeg fisker mest i? Det kan du fortsatt lure på…
Men blåser det og det regner – ha deg til fjells med fiskeutstyret; middagen er nesten sikret.
Skitt fiske!
(Artikkelforfatteren er hytteeier i Storlidalen, bosatt i Trondheim)