Turtips: Fossen i Storbekken

Om våren er fossen i Storbekken vill og våt og buldrende, og den er virkelig et fantastisk syn! Senere på sommeren roer den seg, og henimot august har det ganske ofte vært nydelige badeforhold i kulpene rett nedenfor. Seinhøstes kan en være heldig og få å oppleve den som et isslott.

Det er to naturlige adganger til fossen. Enten starter du på Bortistu og går opp stien langs Veslebekken, slik som beskrevet i Fluren-turen f.eks. Dvs: først langs steingjerdet ved østveggen til Borstisu, og følg merker over jordet, i sikk og sakk opp bjørkeskogen og følg stien uten å ta av mot Kvannflatløa eller Liaflatløa. Det står skilt mot klebersteinsbrudd. Når det blir mere åpen går stien først på en tørr rygg på høyresida av Veslebekken. Midt oppi der en plass, når du har gått nok brattbakker, tar du en sti til venstre, som krysser Veslebekken og holder høyden mer vestover lia. Denne stien er blåmerket. Snart hører du bruset fra fossen, og når du runder en rabbe så både ser og hører du den godt. Stien går rett gjennom et klebersteinsbrudd, hvor det har vært tatt ut stein til gryter og peiser. Kleberstein er så myk at den kan skjæres med tollekniv! Men dette er et kulturminne, så ikke fall for fristelsen til å sette spor etter deg!

Jeg anbefaler å gå ned langs løsmassetippen fra klebersteinsbruddet og bort til fossen på nedsida. Der er det jettegryter og store kulper, og der er det helt fantastisk å bade i naturlige boblebad. Temperaturen kan være helt super etter etpar gode soldager i juli/august.

Den andre adkomsten starter på veien til Tovatna. Du tar av en sti til høyre etpar hundre meter etter grinda. Der er det merket til Storbekkhøa, og du følger rødmerkene gjennom bjørkeskogen helt til du kommer til snaufjellet. Da ligger fossen ned til høyre. Det er litt for bratt for de fleste å gå direkte ned til undersida av fossen herfra. Da er det bedre å gå opp på oversida av fossen og vade over elva der. På sommers tid er elva rolig og fin på oversida og lett å krysse. Så kan du ta stien på ned igjen på høyresida til klebersteinsbruddet og badekulpene. I vårløsninga er ikke elva mulig å krysse.

Turfakta: Avstand: 1 km en vei opp langs Veslbekken, 2 km via Lonaplassen. Høydeforskjell:  fra 600 til 800 m. Tid (langs Veslbekken): 1 time 45 min tur/retur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *