Turtips: Gråhø – den laveste toppen i Storlidalen

På vei oppover mot Gråhø, med Nonshø kneisende i bakgrunnen.
På vei oppover mot Gråhø, med Nonshø kneisende i bakgrunnen.

Gråhø er den aller laveste toppen i Storlidalen, og det er jo oppsiktsvekkende, med så mange store og flotte topper rundt omkring.

Turen starter med å begynne på turistforeningsstien mot Tovatna. Den starter i den siste slake høyresvingen på Storlidalsvegen før Storligrenda. Stien er merket og skiltet, men kan være lett å overse fordi bjørkeskogen etterhvert har blitt litt tett.

Følg TT-stien bort til brua over Lona, men ta til venstreumiddelbart etter brua. Her går det en god sti gjennom bjørkeskogen, rødmerket av hytteforeningen. Etter noen hundre meter hvor stien går på en tørr rygg må en passe på å ta av til høyre, og ikke følge den stien som går videre bortover ryggen. Det er merket med rød pil malt i stien.

Like ved Gråhø er det en spennende «hule» som kan gi ly for regnet.
Like ved Gråhø er det en spennende «hule» som kan gi ly for regnet.

Derfra er det bare å tralle seg gjennom bjørkeskogen og plukke blåbær og kose seg inntil en kommer opp på myrene. Der blir det etterhvert åpent og greit å finne frem, men stien blir mer utydelig. En kan fremdeles finne noen rødmalte steiner her og der som markerer stien, men det er altså ikke tydelig sti innimellom. Men det er ikke så nøye, for her er det såpass åpent at en ser retningen godt likevel. Toppen er ikke så veldig markert på avstand, det blir mer å holde jamt oppover.

Når en kommer opp mot Gråhø, er selve toppen et naturlig mål. Det er ikke veldig alpint, men utsikten er flott likevel. I skrenten som er rett sør for toppen ligger det en flott «hule» som er fin for klyving og oppdagelser, og som kan gi ly mot regnet. I den flate dalen på sørsida av toppen går Sløbekken rolig gjennom lyngen, og der er det lett å finne en fin rasteplass når det er finvær.

Siden oppoverstien ble så utydelig i myra, kan det være vanskelig å finne tilbake samme vei når du skal nedover igjen. Og i nede i skogen må du nesten gå stien for å finne fram, ellers blir det krattete. Så hvis du ikke har god stedsans eller en GPS til å lede deg tilbake til stien, kan du likegodt ta et trygt veivalg helt utenom stien ned til turistforeningsstien til Tovatna. Finn din egen vei nordover over knauser og myrer. Hold retningen mot Storbekkhø og Lontjønna helt til du kommer til turistforeningsstien, som du følger tilbake til Storli.

Gråhø kan for øvrig være et fint turmål også når man går på ski om vinteren.

Turfakta:

Lengde: 2,4 kilomter én vei
Høydeforskjell: Fra 600 til 893 meter over havet
Tid: 2 timer 40 minutter med retur om turistforeningsstien

Graahoe-kart

Kartforklaring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *