Turtips: Stenbua ved Stenboeng

Legenden forteller at de første beboerne i Storlidalen var en mann og ei kone som kom gående oppover dalen med ei ku på leiting etter et sted å slå seg ned.

Langt utpå dagen begynte mannen å tenke at det var kanskje ikke så lett å finne en god plass for en gård. De to fant ut at de ville skjebnen bestemme. De skulle la kua bestemme, og slå seg til der den la seg til å hvile. Plutselig stoppet kua foran en stor stein. Mannen fant ut at steinen ga ly for vind og vær, og de bestemte seg for at denne steinen skulle være det første huset deres i Storlidalen.

Denne fortellinga er tilgjengelig både digitalt (http://www.digitaltfortalt.no/show_single.aspx?art_id=113967), og analogt i form av ei håndskrevet blekke som ligger tørt oppe ved den samme steinen den dag i dag. For hyttefolket er detnne steinen et fint turmål for en kombinert sykkel- og gårtur i sommervarmen.

Steinen ligger langs den veien som går på nordsida av Dalsvatnet. Det er lettest å sykle langs bilveien helt til Stenboeng, og så ta denne veien et stykke tilbake mot Stenbua.

Langs denne veien står et skilt som peker til «Stenbua». Gå opp myra fra skiltet, (130 m) og inn i skogen i det nordvestre hjørne. Det går en sti der, men den er ikke veldig tydelig. Ca 80 m inni

bjørkeskogen ligger steinen, med benk og bok, lunt og fint for en kafferast! Men et spesielt lukseriøst bosted kan det knapt kalles.

En aternativ rute kan være å sykle på nordsida hele veien fra Ångårdsbrua, via Haugen gård, men der er veien ganske gjørmete og tungsyklet. Dette var den første veien som ble bygd innover Storlidalen. Den lå ikke spesielt lurt til, for den ble tatt av snøskred hvert eneste år. Men folk var praktiske, og la bare en ny vei oppå snøskredet hver gang… I moderne tid ble veien flytta på sørsida av Dalsvatnet. Der var den skredsikker, men hadde den ulempen at det måtte bygges to bruer..

Når er først er på disse kanter går det an å gå rødmerka sti fra Stenboeng og oppover langs Dalsbekken. Stien starter i vakkert kulturlandskap, og straks en kommer opp over småskogen så byr den et veldig flott og uvant perspektiv på Storlidalen fra øst. Denne stien er også et godt utgangspunkt for en tur til Buslettkammen eller til vannene østom Okla.

Lengde: sykkel én vei 11 km, til fots: 200 m

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *