Turtips: Tohatten

En fin heldagstur på fjellskiene!

Tohatten er en standard påsketurene for mange. Den er litt lang: 8 km og 800 høydemeter en vei. Men det er en fin heldagstur på fjellskiene!

Det er flere ting som trekker.

En ting er den enormt fine nedkjøringa fra Tohatten til Lontjønna, som går i ei lang og akkurat passe bratt østvendt li hvor nysnøen samler seg.

En annen ting er ryggen opp til toppen, som er litt luftig på nordsiden for den som liker å kjenne på det (men mer enn bred nok for den som ikke har lyst å føle på luft).

På nordsiden er det også fin og intim utsikt til Neådalssnota og resten av Trollheimskjempene.

Så er det den vestligste av de to Tohattentoppene: Derfra ser du saltvann! Og kanskje grønt gress og krokus, hvis våren har kommet langt nok i Todalen. Sørover ser du hele Innerdalstanngarden. 

Standard veivalg er å gå maskintråkka løype til Lontjønna, og ta skrått oppover mot Tohatten derfra. Returen går samme vei.

Uansett hvilken vei du går TIL Tohatten må du legge returen langs standard-traseen, for den nedkjøringa er så fin.

I kartet er en liten omvei tegnet med kraftig rosa. Det er bare en liten variasjon av normalen. Ta nordøstover fra Lontjønna, opp en slak dal forbi noen flotte fonner. Fra toppen av dalen går du rett vestover på den brede ryggen mot  Tohatten. Her er både utsikten og ensomheten fremragende.

De siste par hundre meter blir ryggen smalere, og du må gå opp på en litt skarp fortopp. Også her kan de luftsugne oppsøke stupet på nordsida, og alle andre kan gå på den slakere sørsida.

Etter fortoppen møter du standardløypa akkurat der den går opp på selve Tohatten-toppen

En litt tyngre variasjon er å gå via skuldra på Storbekkhø, og inn på den brede ryggen jeg nevnte over.

Det blir ikke så veldig mye lenger i kilometer, men du får 140 høydemeter nedoverbakke på veien, og de må du naturligvis ha gjort deg fortjent til på forhånd med litt ekstra oppoverbakke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *