Ull fra Storlidalen

Hva med en nydelig genser, et par sokker eller et par varme votter fra Grå trøndersau fra Storlidalen?

Grå trøndersau er en utrydningstruet sauerase som nedstammer fra kryssavl mellom opprinnelige norske sauer og den nå utryddede tautersauen. Rasen ble fremavlet på slutten av 1800-tallet. Grå Trøndersau oppstod som en blanding mellom gammelnorsk sau og tautersauen. På slutten av 2000-tallet var det igjen omtrent 50 individer. Praktisk talt alle befant seg i Norge (Wikipedia).

Eli Johanne Jære på Øver-Gjerdet gård i Storlidalen har hatt disse flotte sauene på sin gård siden 2018. Gården ligger på venstre side av dalen på vei innover – 6 kilometer fra Lønset.

Dette er som sagt en bevaringsverdig sauerase som opprinnelig avlet frem i Trøndelag.

Grå trøndersau er vanligvis grå i varierende sjatteringer og har karakteristiske hvite merker under øynene. Halen på rasen er halvlang eller av varierende lengde.

Ullen ble tradisjonelt brukt til håndarbeid og skinnene brukt til saueskinnsfeller. Bestanden talte ved inngangen av 2000-tallet omtrent 50 individer, men er økende. I 1998 besluttet Committee on Farm Animal Genetic Resources å etablere et prosjekt for å samle inn og fryse sæd fra rasen i et forsøk på å bevare rasen. I 2011 består bestanden av 1200 individer hvorav 500 avlssøyer (Wikipedia). Det finnes 35 flokker på gjennomsnittlig 33 dyr og i Storlidalen finnes 24 fine eksemplarer.

Eli Johanne har 24 vinterfora sauer av denne rasen, i tillegg til 125 «hvite sauer».

Sauene er et fint tilskudd til rydding av stier og nærområder i tillegg til å gi nydelig ull i naturlige gråtoner og fantastiske skinn.

Alle sauene klippes på gården. Ulla sendes til Selbu Spinneri (Selbu Spinneri AS) i Klæbu der det vaskes og kardes og gjennomgår alle de prosesser som skal til for å bli til strikkegarn.

Eli Johanne farger selv noe av garnet slik at du kan velge mellom flere farger enn den naturlig grå.

Grå Trøndersau har kanskje Norges fineste ullfiber.  Ulla ligner på crossbredull, men er mer finfibret enn Norsk kvit sau.

Fordi rasen stammer fra tautersauen som er en utdødd merinosau, har den en helt spesiell godt kruset og finfibret ull, mens den samtidig er robust og tåler hard bruk. (Kilde: www.hulderull.no)

Les mer om sauene, ulla og skinnene på Eli Johannes Facebookside: (Æverjære | Facebook).

Om du vil kjenne på, se og kjøpe garnet kan du også besøke fjøset i Bortistu – eller ta kontakt med Eli Johanne på Facebook.

1 hendelser på “Ull fra Storlidalen”

  1. Tilbakeping: Storlidalsvotten – 100% Storlidalsprodukt! - Storlidalen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *